Μονοήμερη Εκδρομή στην Καστοριά

ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Μοιραστείτε την εκδρομή με ένα φίλο σας

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΟΣΤΟΣ / ΑΤΟΜΟ

€ 20

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

ΚΑΣΤΟΡΙΑ -Ι.Μ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ - ΠΡΟ'Ι'ΣΤΟΡΙΚΟΣ ΛΙΜΝΑΙΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ - Ι.Μ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΥΡΙΩΤΙΣΣΗΣ

Ι.Μ. Αγ.  Αναργύρων Μελισσοτόπου οι οποίοι αποτελούν την παλαιότερη σωζόμενη μονή της Καστοριάς που ιδρύθηκε το 1080 μ.Χ Θα επισκεφτούμε τον Προ’ι’στορικό  Λιμναίο Οικισμό στο Δισπηλιό στο αρχαιολογικό πάρκο 7500 χρόνια πίσω , που δημιουργήθηκε πιστή αναπαράσταση ενός προ’ι’στορικού λιμναίου οικισμού νεολιθικής εποχής σε φυσικές διαστάσεις , με οχτώ φυσικού μεγέθους καλύβες πάνω σε πασσαλόπηκτες πλατφόρμες δίπλα στην λίμνη.  Στην συνέχεια στην Ι..Μ.Παναγίας Μαυριώτισσας που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, το ποιο γνωστό μοναστήρι της περιοχής .

Αναχώρηση στις 8:00 π.μ από την πόλη μας (Ακαδημία) και με ενδιάμεση στάση  για ξεκούραση και καφεδάκι θα φτάσουμε στην Ι.Μ. Αγ.  Αναργύρων Μελισσοτόπου οι οποίοι αποτελούν την παλαιότερη σωζόμενη μονή της Καστοριάς.Ιδρύθηκε το 1080 μ.Χ και η παράδοση λέει ότι υπήρχε θαυματουργό άγιασμα της Παναγιάς και οι ντόπιοι έχτισαν αρχικά ναό προς τον Αγ. Παντελεήμονα, όπου ο Αλέξιος Ά ο Κομνηνός βρήκε ίαση μετά από σοβαρό τραυματισμό στις μάχες με τους Νορμανδούς και έφτιαξε από ναό σε μονή, που στην αρχή ήταν αφιερωμένη στον Αγ. Παντελεήμονα. Το 1457 οι Κωνσταντινοπολίτες μοναχοί Κοσμάς και Δαμιανός μετά από όραμα ανασύστασαν την μονή και από τότε τιμά τους Αγ. Αναργύρους .Το 1754 η μονή ανακασκευάζεται μετά από καταστροφή Τουρκοαλβανών και ιδρύεται κρυφό σχολείο .Το 1800 ανοικοδομείται ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής .Στη συνέχεια υπήρξε καταφύγιο σε πολλούς Έλληνες αγωνιστές .Το φιλανθρωπικό έργο συνεχίστηκε τον 20 αιώνα ως άσυλο ασθενών και απόρων και 1987 ξεκίνησε ανασυγκρότηση και επέκταση της Μονής που διαθέτη πλήθος παρεκκλησιών και μία αξιόλογη βιβλιοθήκη.

Στην συνέχεια θα επισκεφτούμε τον Προ’ι’στορικό  Λιμναίο Οικισμό στο Δισπηλιό στο αρχαιολογικό πάρκο 7500 χρόνια πίσω , που δημιουργήθηκε πιστή αναπαράσταση ενός προ’ι’στορικού λιμναίου οικισμού νεολιθικής εποχής σε φυσικές διαστάσεις , με οχτώ φυσικού μεγέθους καλύβες πάνω σε πασσαλόπηκτες πλατφόρμες δίπλα στην λίμνη.  Ανακαλύφθηκε το 1932 ύστερα από την στάθμη της λίμνης να κατεβαίνει και να εμφανίζονται τα υπολείμματα ξύλινων πασσάλων. Μέσα στις καλύβες έχουν τοποθετηθεί πιστά αντίγραφα των ευρημάτων που ανακαλύφθηκαν κατά την διάρκεια των ανασκαφών,όπως πήλινα αγγεία ,κύπελλα και φιάλες .εργαλεία από πυριτόλιθο ή οστά,οστέινες φλογέρες άρα γνώριζαν από μουσική ,μία ξύλινη πινακίδα με γραμματικά στοιχεία που με βεβαιότητα χρονολογείται το 5260 π.Χ κ.α

Μετά θα συνεχίσουμε για την Ι..Μ.Παναγίας Μαυριώτισσας που είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, το ποιο γνωστό μοναστήρι της περιοχής .Στην αρχή ονομαζόταν Παναγίας Μεσονησιώτισσας από τον Αλέξιο Α΄Κομνηνό το 1ο82 .Το όνομα Μαυριώτισσα το πήρε από τους κατοίκους του χωριού Μαύροβο το 17 αιώνα, στην απέναντι όχθη που το είχε υπό την κηδεμονία του.Το 2000 ο πλάτανος 900 χρόων που βρίσκεται μπροστά από την Μονή χαρακτηρίστηκε ως μνημείο φυσικού κάλλους.

Κατόπιν από το προσκύνημα μας θα μεταβούμε στην πόλη της Καστοριάς για να γευματίσουμε, να ψωνίσουμε γούνες ,όσπρια κ.α  , να πιούμε ένα καφεδάκι δίπλα στην λίμνη με τους πανέμορφους κύκνους τις πάπιες και άλλα πτηνά που ζουν στα καθαρά νερά της .

Αργά το απόγευμα θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής για την πόλη μας γεμάτοι με νέες εικόνες ,ευχάριστες αναμνήσεις και έτοιμοι για νέες αποδράσεις!!!

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

-Μετακινήσεις με πολυτέλες κλιματιζόμενο λεωφορείο του γραφείου μας

-Ξεναγήσεις και εκδρομές σύμφωνα με το πρόγραμμα

-Αρχηγός συνοδός

-ΦΠΑ

-Ασφαλιστική κάλυψη

ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

– Οτι αναφέρεται ως προτεινόμενο ή προαιρετικό

– Είσοδοι μουσείων

ΟΔΗΓΕΙΕΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ

Ο Ταξιδιώτης θα πρέπει να έχει μαζί του :

-Μάσκα κατά την είσοδο του στο λεωφορείο

Για τους κλειστούς χώρους :

-Πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού)

-ή  Αρνητικό τεστ PCR test 72 ωρών

-ή Τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID 19 (rapid test) 48 ωρών

-ή Απόδειξη ανάρρωσης 2 μήνων μετά το θετικό τεστ PCR ή Antigen έως 6 μηνών.

Υπόχρεοι είναι όλοι οι ημεδαποί ή αλλοδάποι ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

 

 

Σας ενδιαφέρει η εκδρομή;
Κλείστε θέση σήμερα!

Επικοινωνήστε σήμερα με τη Lenis Travel και ταξιδέψτε σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμπληρώστε τη φόρμα κρατήσεων και ενημερωθείτε άμεσα για τη διαθεσιμότητα. 

* Η αποστολή της φόρμας επικοινωνίας δεν αποτελεί κράτηση θέσης αλλά εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη συγκεκριμένη εκδρομή. Ο υπεύθυνος διοργανωτής θα επικοινωνήσει μαζί σας για να επιβεβαιώσει τη διαθεσιμότητα.